Cultura Fractal i Fundación 1000 Metros Bajo Tierra Presenten:

1000 Metros Bajo Tierra mostra de jove cinema cubà

Centre cultural Les Bernardes, Salt

Museu del cinema, Girona

25 i 26 de novembre 2010

Mil Metros Bajo Tierra és un microfestival de cinema underground que podria ser el més similar, avui en dia al qual en el seu temps fou el "cine rebelde", aquesta proposta recull els treballs de diversos cineastes emergents que "filmen per veure" Cuba, per reflexionar sobre el país en el temps present, la seva relació amb la història cubana i sempre des d'un punt de vista crític, tal i com ho van fer "els seus pares".

Aquesta mostra ens serveix ja no només per il·lustrar cinematogràficament la societat cubana -per posar un paisatge al darrere dels cartells de l'exposició sobre el cartellisme cubà que actua d'eix de les Jornades, sinó que també ens ajudarà a completar la nostra investigació al voltant del cinema social i polític cubà avui.

Revisant l'evolució del cinema militant des dels anys 60 fins als nostres dies, podem constatar com hi ha hagut un cert canvi de punt de vista per part dels creadors cinematogràfics. Si bé en els primers anys els cineastes compromesos no sentien cap rubor al admetre que el seu treball estava al servei de la ideologia del partit i que el seu treball consistia a il·lustrar les directrius marcades per "els polítics", a mesura que el cinema social ha anat avançant s'ha tornant més introspectiu, menys didàctic i més personal. La denúncia social, el posicionament polític, etc. afecten de tal manera el cineasta que aquest necessita mostrar-lo al públic, és gairebé un exorcisme d'allò que un ha vist o ha viscut. D'aquesta manera, amb un mateix objectiu comunicatiu, és a dir: influir sobre les nostres idees i conviccions, es treballa amb dos estils molt diferents donat que són fills de dues circumstàncies també dispars.

Però aquesta mostra també vol ajudar-nos a conèixer com es viu i es treballa el cinema a Cuba, també volem transmetre la idea que es pot estimar i fer cinema en qualsevol lloc i sota qualsevol circumstància, només cal trobar el moment per fer-ho.